home

КРЪСТОВОГОРСКИ МАНАСТИР “Св. Троица” (наричан “Кръстова гора”)

Кръстовогорският манастир е разположен в района на Кръстов връх (1413 м надм. височина), в Преспанския дял от Западните Родопи. Намира се на 3 км източно от село Борово и на 2 км югозападно от село Мостово, община Лъки. Не е известна годината на неговото основаване. През 20. век е възстановен и бързо придобива голяма известност. Понастоящем е постоянно действащ и е един от най-посещаваните от богомолци и туристи в България.

Манастирът представлява комплекс от две черкви – “Св. Троица” (построена през 1958 г.) и “Покров Богородичен” (построена през 90-те години на 20. век), аязмото “Преображение Господне”, множество параклиси и жилищни сгради. Според легендата, монасите заровили в околността част от Светия кръст, на който е разпънат Христос, за да не попадне в ръцете на турците. Оттогава местността се счита за свято място и става обект за поклонение. В новата черква се пази бронзовият кръст (тежащ 33 кг), подарен на манастира от цар Борис ІІІ. Първоначално той е бил поставен сред манастирския комплекс, но бил откраднат. Мълвата разказва, че на крадеца му се случили много нещастия и той го върнал. Кръстът е бил разрязан на три части и се наложило да бъде заваряван. Сега на мястото на оригиналния кръст е поставен нов стоманен кръст (99 кг).

От манастира се стига по третокласен път на запад до град Лъки (7,5 км), а оттам – до Нареченските минерални бани (22,5 км) и Асеновград (30,5 км) на север.

 

Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa
Princesa Princesa

   *Текстът е взет от справочника "Манастирите в България" на издателство PANORAMA

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!